Tentang kita

"Banlaem" adalah sebuah kampung kecil yang terletak di kawasan Tha Sala, Daerah Tha Sala, Wilayah Nakhon Si Thammarat dan 90% dari anggota masyarakat adalah Muslim. Pekerjaan utama mereka adalah nelayan kecil. Pengunjung dapat melihat pelbagai jenis kapal nelayan kecil yang memasuki seluruh pantai. Di samping itu, para pedagang dan buruh juga dapat dilihat di kawasan tersebut. Apa yang menjadikan Banlaem sebuah komuniti yang menarik ialah cara para pelawat dapat melihat dengan teliti apa yang dilakukan oleh anggota masyarakat untuk hidup setiap hari. Cara hidup mereka yang menarik juga menjadikan kawasan itu sebagai destinasi pelancongan yang merupakan jenis yang dikendalikan oleh anggota komuniti yang menghasilkan pendapatan tambahan tempatan dan memberi mereka kualiti hidup yang lebih baik.
Beberapa contoh cara hidup yang boleh dilihat oleh pelawat termasuklah pembuatan pasta Banlaem dan penghasilan pukat oleh kumpulang Bang Tong yang sukar untuk dilihat pada hari ini. Bang Tong adalah salah satu daripada komuniti penghasilan pukat yang utama di Thailand. Di samping itu, pelawat juga boleh bersinggah untuk membeli bahan-bahan laut yang segar dari pasar dan menikmati pemerhatian memancing dan penangkapan ikan dan ketam melalui perkhidmatan yang disediakan oleh Banlaem Homestay secara terdekat.
Cara hidup masyarakat Banlaem agak mudah, mesra, dan buat sama sendiri. Cara hidup sebagai ini telah diwarisi dari generasi ke generasi tetapi ia adalah jenis gaya hidup yang sukar ditemui di dunia moden.

Gaya Hidup

Penginapan homestay, menikmati gaya hidup masyarakat tempatan, menikmati suasana sekelining, menonton kelip-kelip, mendayung sampan sambil menghirup kopi, spa lumpur, dan menikmati makanan tempatan yang terkenal.

Pengalaman baru

Banlaem Homestay adalah penginapan yang akan memperkenalkan anda kepada pengalaman baru. Para tetamu akan berpeluang untuk mempelajari lebih lanjut mengenai cara tempatan yang masih menarik dan sukar untuk ditemui, terutamanya dalam rutin luar Bandar atau rutin kampung.

Pelbagai jenis penginapan

Banlaem Homestay mempunyai pelbagai pilihan bilik yang sesuai dengan keperluan anda sama ada peribadi atau kumpulan. Pilihannya termasuk:

tempat Pelancong dan Aktivati Dalam Komuniti

Valley Garden (Mulberry)

- Pemilik taman tumbuh pokok-pokok mulberi dengan niat untuk menjual hasilnya. Mulberry segar dijual di pasaran tempatan. Pelancong boleh melawat plot ladang mulberry yang luas, cuba untuk mengumpul mulberi, memakannya segar, atau rasa minuman yang disediakan oleh pemilik untuk mengalu-alukan tetamu. Di samping itu, beberapa mulberi segar ini akan diproses menjadi produk topping baru untuk menghiasi makanan lain seperti yogurt.

The House of Clay Pot

Pengeluar tembikar tempatan memelihara apa yang diketahui sebagai tradisi profesional tradisi tradisional penduduk Tha Sala. Pengunjung akan berpeluang untuk menjadi tukang periuk dan mempelajari kemahiran, kaedah, dan proses yang diperlukan.

Kumpulang menjahit pukat Bang Tong

mempunyai pelbagai bentuk dan unik boleh membeli dari produk-produk ini.

Banlaem lumpur Spa

Perkhidmatan mandi lumpur dengan i Banlaem Homestay. Pengunjung boleh menaiki bot pendek ke sumber lumpur semulajadi dan menikmati pengalaman berlumpur di dalam air atau mandi lumpur di atas kapal. Lumpur semulajadi ini menawarkan kesan kesihatan yang bermanfaat seperti sumber lumpur di luar Negara yang lain.


Kalendar Aktiviti

Bulan Aktiviti
Januari - November Pelayaran, menikmati matahari terbit, dan mandi lumpur laut
Disember Musim monsun, Menaiki bot di hutan bakau, dan melihat cara nelayan menggunakan jaring pukat untuk memerangkap ikan di sepanjang hutan bakau.


Aktiviti Gaya Hidup Komuniti

Nama Aktiviti Aktiviti
Gaya Hidup Komuniti ke- 7 Memancing, belayar, Perikanan, belayar, dan mandi lumpur laut
Gaya Hidup Komuniti ke- 14 Membuat pasta oleh kumpulan Pak Kad Tin Teep, mengupas daun palm, dan rumah sarang burung (hubungi selanjutnya)
Gaya Hidup Komuniti ke- 15 Mempelihara Ikan siakap, produk dari daun palm memancing dan
mendayung mendayung (ia adalah pakej yang merangkumi semua)
Mulberry Menanam Mulberry mengutip dan mengumpul di Mulberry House
Berbasikal Berbasikal komuniti
Cara Islam Sembahyang sunat, dan Hari Raya (dua kali setahun)
Doa yang tidak wajib Doa yang tidak wajib (Sunat Salah) untuk pembaharuan dan Hari Raya (dua kali setahun)
Menanam Hutan Bakau Menanam Hutan Bakau
Aktivati Penanaman Hutan Bakau di Banlaem Homestay Aktivati rumah Ketam dan Rumah Ikanuntuk pemuliharaan
Lumpur Spa Nikmati mandi lumpur atau belayar ke laut. Bagi mereka yang tidak hendak belayar atau warga emas boleh memilih mandi lumpur secara privasi.

Contact


โทร : 0655137273


Alamat: Banlaem Homestay 128 Village No. 7, Kampung Na Tub, Tha Sala, Daerah Tha Sala, wilayah Nakhon Si Thammarat, Thailand

Produk

  • all

Scrub Lumpur

Scrub lumpur mengelupas sel kulit mati yang menawarkan kulit yang lebih berseri.

Price 390 Baht

Mask Muka dengan lumpur

Lumpur mempunyai lebih dari 40 jenis mineral semulajadi bermanfaat untuk meremajakan, menguatkan sel-sel kulit dan sifat pembersihan yang mendalam.

Price 300 Baht

Rawatan Lumpur Rambut

Vitamin E berprestasi tinggi menyuburkan rambut dan meremajakan akar rambut menjadikan mereka sihat dan kuat.

Price 450 Baht

Cleansing Foam Lumpur

Buih itu membantu menyelesaikan masalah jerawat dari liang-liang yang tersumbat dengan perlahan-lahan menekankan jerawat ke permukaan. Ia juga menghapuskan bahan kimia dan sisa kulit.

Price 250 Baht

Sabun lumpur

mengurangkan keradangan dari jerawat, mengawal minyak muka, dan mencerahkan kulit apabila digunakan secara kerap.

Price 100 Baht

Team

Taksin Minman

CEO

Contact Us

Alamat

Alamat: Banlaem Homestay 128 Village No. 7, Kampung Na Tub, Tha Sala, Daerah Tha Sala, wilayah Nakhon Si Thammarat, Thailand

Telefon

0655137273

Your message has been sent. Thank you!