Tentang kita"Banlaem" adalah sebuah kampung kecil yang terletak di kawasan Tha Sala, Daerah Tha Sala, Wilayah Nakhon Si Thammarat dan 90% dari anggota masyarakat adalah Muslim. Pekerjaan utama mereka adalah nelayan kecil. Pengunjung dapat melihat pelbagai jenis kapal nelayan kecil yang memasuki seluruh pantai. Di samping itu, para pedagang dan buruh juga dapat dilihat di kawasan tersebut. Apa yang menjadikan Banlaem sebuah komuniti yang menarik ialah cara para pelawat dapat melihat dengan teliti apa yang dilakukan oleh anggota masyarakat untuk hidup setiap hari. Cara hidup mereka yang menarik juga menjadikan kawasan itu sebagai destinasi pelancongan yang merupakan jenis yang dikendalikan oleh anggota komuniti yang menghasilkan pendapatan tambahan tempatan dan memberi mereka kualiti hidup yang lebih baik.
Beberapa contoh cara hidup yang boleh dilihat oleh pelawat termasuklah pembuatan pasta Banlaem dan penghasilan pukat oleh kumpulang Bang Tong yang sukar untuk dilihat pada hari ini. Bang Tong adalah salah satu daripada komuniti penghasilan pukat yang utama di Thailand. Di samping itu, pelawat juga boleh bersinggah untuk membeli bahan-bahan laut yang segar dari pasar dan menikmati pemerhatian memancing dan penangkapan ikan dan ketam melalui perkhidmatan yang disediakan oleh Banlaem Homestay secara terdekat.
Cara hidup masyarakat Banlaem agak mudah, mesra, dan buat sama sendiri. Cara hidup sebagai ini telah diwarisi dari generasi ke generasi tetapi ia adalah jenis gaya hidup yang sukar ditemui di dunia moden.
Contact Us

Alamat

Alamat: Banlaem Homestay 128 Village No. 7, Kampung Na Tub, Tha Sala, Daerah Tha Sala, wilayah Nakhon Si Thammarat, Thailand
Your message has been sent. Thank you!